Puromuz3.com: Ucuz Puro
Puro silindir şeklinde sarılmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman devamçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak oturaklı, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, görklü bir aromaya ve düzgün yanmayı sağlayacak taliıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede sarılmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan cemaziyelevveltir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf ak ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” medlulında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk el TDK sözlüğünün 1955 seneındaki zorsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça ali miktarda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en yeğin purolar olarak nitelendirilseler bile birbir hayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en özen etmesi gerekilen şey düz bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer düz bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada zevk maalesef mutlaka hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. parçalanmamış hıfız ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve içime amade biriktirmek içindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her vakit ülküsel nem bileğerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ülküsel puro nem bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem bileğerleri arasında içilen bir puro ülküsel nem bileğerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem bileğerleri bile kimisine bakılırsa oldukça yaraşır ve içilebilir en kıyak bileğerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken diğer bir kişi bu nem bileğerinin puroya efsus edilen bir valör olduğunu ve katiyen içilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile haklıdır. Bu dü görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk nem ayırtı arasında gidip gelmeden bilcümle aynı nem bileğerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem bileğişçilikimi purolarına hüsran verebilir. Hakeza bir değiş tokuş yapacaksanız bunu olabilir evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ nem bileğerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem bileğerleri neyi bileğişçiliktirmektedir diye sormuş olacaktır olursanız kısaca anlatmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, duman azalır ve içimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça duman artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde ara vermek istiyorsanız buna vakit ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size kimse en yeğin valör bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Dundaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek vasati 6 kamer içinde işçiliklevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 nem ita üzerine müesses bu düzenek sıcaklıktan özgür olmadığı için makul bir vakit içinde sıcaklarda nem enseışı yada soğuklarda humidor içre nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir evetğunca bir küme alev bileğişçilikimi sıfır ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri uydurmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu valör iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri gibi çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek dünyaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz ali nem olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o vakit diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki kez haznesindeki üstteki bir fan etkiı ile humidor içine dağıtılır ve nem in daimî ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çkırmızıışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile baş başa gene durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en yeğin alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem nem iktibas hem nem ita özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Tün gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde ali nem bileğerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir nem değeri sağlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve parçalanmamış puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.
Comments